barnasforfatterleksikon

«Meg og mitt idol»

In Fagbøker, Ungdomsromaner on 02.11.09 at 07:03

Personlig engasjement preger Gyldendals biografiserie Ikon. Nært, men litt tabloid

«Steinjo»
MICHAEL JACKSON
Gyldendal

Cecilie Asker
MADONNA
Gyldendal

Gyldendals nye biografiserie for ungdom, Ikon, skrives av en ny generasjon journalister, født på 70-tallet. Serien begynte i fjor med fire bøker, og i år kommer disse to, og Harald Henmos bok om Che Guevara.

I vår tid er både harde fakta og bilder tilgjengelig på nettet, hele tiden. I konkurranse med internett satser forlagene på bøker med en subjektiv vri, hvor engasjerte, personlige historier og vurderinger gir liv til emnet. Derfor få vi, i tillegg til idolenes livshistorie, også høre mye om Steinjos og Cecilies liv som fans. Det betyr også lojalitet til idolet. Bøkene er riktignok ærlige om nedturer, men stilen er varmt forståelsesfull.

Bøkene handler om kjendisenes liv, og i mindre grad om deres kunst. Du får lese om skytingen i Madonnas første bryllup, og om Michaels pillemisbruk. Noe tyder på at man har forestilt seg en leser på 13 som ellers leser blad som TOPP. Jeg tror de ville vunnet på å skrive mer for 16-åringen som spiller selv, og som trenger hjelp til å fatte de musikalske teknikkene som ligger bak hit-magien. Dette blir ekstra påfallende siden begge forfatterne er utøvende musikere.

Bøkene er journalistisk fortellende og er lette å lese. Begge forteller personlig som til en venn, og Asker innfører et grep hvor hun «dikter til» noen scener for å komme tettere inn på Madonnas liv. Mange vil ha glede, nytte og interesse av disse bøkene, men den som vil forstå mer av popmusikkens historie og virkemidler trenger andre bøker.

Adresseavisen, 2. november 2009

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: