barnasforfatterleksikon

Trender etter fantasy

In Barneromaner, Fantasylitteratur, Ungdomsromaner on 12.10.09 at 05:52

Magisk naturvitenskap og 1800-tallets romanstil er noen av trendene i barne- og ungdomslitteraturen etter fantasybølgen

Eoin Colfer
FLYGEREN
Oversatt av Cecilie Winger
Cappelen Damm

The Beastly Boys
VARULV MOT DRAGE
(Beastly Business; 1)
Oversatt av Lisa Vesterås
Aschehoug

Fantasy-trenden er ikke over ennå, verken i barnebøkene eller i voksenbøkene. Likevel kan vi merke at det er færre trollmannslærlinger i bøkene nå enn for noen år tilbake. Her er et par mulige trender som kan avløse, utdype eller variere fantasylitteraturen.

Én trend er ”økologisk adventure”, slik vi har sett i Isabel Allendes ungdomsbøker. En underholdende og faktisk lærerik variant møter vi i serien ”Beastly Business”, skrevet av tre engelskmenn under aliaset The Beastly Boys. Hovedpersonen Ulf er en varulvgutt som bor hos Den Kongelige Forening for Beskyttelse av Uhyrlige Skapninger. KFBUS er en blanding av viltreservat, veterinærinstitutt og dyrevernaksjonister for truede, magiske skapninger. Serien har foreløpig kommet med fire bøker – hvorav to på norsk, og har alle preg av å være seriebøker: erkeskurk, karikerte typer og fast handlingsmønster med cliffhanger-dramatikk. Likevel har jeg sans for bøkene; kombinasjonen av serieformat, naturfaglig tilnærming og magiske dyr er en veldig god idé!

Irske Colfer har suksess med serien om Artemis Fowl. Med ”Flygeren” går Colfer i en annen retning.  Det minner om Dumas, Hugo og Verne – og jeg senser en trend i disse forbildene. Hovedpersonen Conor Broekhart ble født på mirakuløst vis mellom himmel og jord (i en luftballong), han er ridderlig forelsket i en prinsesse (riktignok i en fiktiv lilleputt-øystat utenfor Irland) og han vansmekter i årevis i et fangehull fordi en ond marskalk  forsøker å utslette både kongefamilien og Conors kongetro familie. Alt dette er helt i stilen etter Jean Valjean og Greven av Monte Cristo. Vi er på 1890-tallet, og Conor er en nysgjerrig ingeniøreventyrer i Jules Vernes ånd, og opptatt av flyving. Løsningen på bokas intrige er at han som den første lykkes med å fly et glidefly og overliste skurken.  Det er forfriskende med ei bok som låner fra gamle, gode forbilder på denne måten, og gjør det til stort drama og spennende lesning.

Adresseavisen, 12.10.2009

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: