barnasforfatterleksikon

Når staten blir din fiende

In Ungdomsromaner on 05.10.09 at 05:58

Debatt-action om terrorismens konsekvenser: frykt og overvåking

Cory Doctorow
VESLEBROR SER DEG
Oversatt av Øystein Vidnes
Samlaget

Marcus Yallows blir overvåket, forfulgt og jaget av det statlige Departement of Homeland Security. Det ligner på alt vi har hørt om frykt og mistenkeliggjøring som følge av terrorangrepene på USA.  En slik roman måtte nødvendigvis komme, og når den er her, er vi overrasket over at den ikke har kommet før.

Marcus er 17 år, bor i San Francisco, og er en høyt gira rollespiller og nettanarkist. Ved et tilfelle blir han og vennene fanget opp etter et stort terrorangrep mot Bay Bridge. Dels fordi han svarte bråkjekt ved det første ”avhøret”, og dels fordi mobiltelefonen hans har noen hackerinnstillinger, blir han definert som Et Problem, og som en Fiende Av Staten. Herfra følger fengsling uten dom, statlig tortur, manipulasjon av sannheten, og et absurd nivå av overvåkings- og kontrollsystemer. Dels mot Marcus og hans venner, og dels mot alle borgerne i byen.

Boken inneholder mange tekniske beskrivelser av overvåkningsapparatet, og like konkrete skildringer av hva borgere kan gjøre for å omgå eller sabotere disse. Den byr på en love story, og en medrivende, actionpakket  skildring av en amerikansk ungdoms flukt fra og kamp mot myndighetene.  

Forfatteren er en kanadisk digitalaktivist, og denne boka ble en bestselger i USA da den utkom i fjor. Det er en effektiv roman, som oppnår det den vil: å formidle en liberal borgerrettighetsideologi pakket inn i en spenningshistorie. Forfatterens konklusjon er at overvåking både er illegitimt og ineffektivt. Boka inneholder didaktiske dialoger hvor argumentene synliggjøres, og Doctorows konsekvente politiske ståsted kan nok  vekke uenighet.  Boka kan også leses som en rapport fra et liv som medieavhenging og mediekompetent. En mulig svakhet er at den unge Marcus tidvis kan opptre som en voksen mann med forfatterens alder og erfaringer.

Adresseavisen, 5. oktober 2009

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: