barnasforfatterleksikon

«Her er så underlig!»

In Bildebøker, Fantasylitteratur on 28.09.09 at 06:48

Twilight Zone møter Knøttene i vakker forstadsverden uten grenser

Shaun Tan
FORTELLINGER FRA YTRE UTKANT
Oversatt av Geir Uthaug
Cappelen Damm

Budskapet i denne boka er at verden er mye underligere enn du kan tenke deg, men slett ikke så skremmende, hvis du møter den med åpent sinn. Jegpersonen forteller fra en oppvekst utenom det vanlige: med en synsk vannbøffel på nabotomta, en hemmelig hage på loftet, og en blomsterpyntet atomrakett i hagen. Scenen er en søvnig forstad på 70-tallet i Australia.

Det er en oppvekstskildring fra fornuftens randsone, der den poetiske sannheten tar over. Det er femten kapitler, noen er noveller, noen er korte skisser og noen er diktcollager. Kvaliteten ligger ikke i handlingen, men i større grad i livsfølelsen som formuleres. Min favoritt er historien om da de to brødrene fulgte veien og kartet helt til ende, og fant verdens ytterkant.

Tan (født 1974) har fått en rekke priser som illustratør og forfatter. Dette er hans andre bok på norsk. Blant hans inspirasjonskilder nevnes Twilight Zone, Orwell, Bosch, Hopper og spanske surrealister.

Bokas målgruppe er alle med evne til undring og abstraksjon. Den vil finne gjenklang hos ungdom og voksne som føler seg hjemme i en absurd-poetisk livsfølelse med barneperspektiv.

utrykt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: