barnasforfatterleksikon

Savnet. Sorgen. Smerten. Håpet

In Barneromaner on 27.08.09 at 05:50

Oscar er 11 år; mor er psykisk syk: fjern, rar og brå

 Brynjulf Jung Tjønn
I MORGEN SKAL VI SITTE I SOLEN
Cappelen Damm

Mor har vært syk i to år. Helt siden mormor døde. Da forsvant mor inn i depresjon og til institusjon. I to år har det bare vært Oscar og far, og en mor som er fremmed når hun er til stede. Vi har lest om psykisk syke mødre tidligere, blant annet i Torun Lians «Bare skyer beveger stjernene».  Men Tjønns versjon, med en ustabil mor, er på mange vis skumlere enn hos Lian. Og mange vil nok feste seg ved den ene episoden hvor mor mister besinnelsen og fiker til Oscar.

Tjønn skriver glimrende, med lavmælte og presise sansninger av lyder, blikk og fornemmelser. Og til tross for ulikhetene mellom bøkene kan det være en tråd i at hans bok fra i fjor, voksenromanen «Lyden av noen som dør», også handler om kjernefamilier som går i vranglås.

Det finnes andre personer i romanen, ikke minst morfaren, det er noen spennende innslag, og det finnes fine scener av forståelse mellom mor og Oscar. Men mest handler det om hva Oscar tenker, drømmer, håper; og om hvor tander man blir i en slik situasjon. Vi gleder oss med Oscar over at sluttkapitlet gir håp om bedring.

Adresseavisen, 23. april 2009

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: