barnasforfatterleksikon

Muffe holder koken

In Barneromaner on 09.08.09 at 11:13

Morsom og muntlig kvalitetskrim om estisk mafia og moderne familiemønstre

Arne Garvang
MUFFE 3: SKODA OCTAVIA COMBI
Gyldendal

Lydbok lest av forfatteren
Lydbokforlaget

Garvang, tidligere kjent som Pelle Parafin, har funnet en nerve og en sjanger med sine bøker om den varmhjertede, veslevoksne og delvis ufrivillige helten Mons Ulrik Ferdinand André. Tidligere har Muffe reddet ei klassevenninne fra familievold og en lærer fra selvdestruktiv rotbløyte. Denne gangen handler det om sommerferie nær Lillehammer, polske gjestearbeidere og en skummel estisk mafiatype.

Detektivrollen utgjør en god handlingsmotor i Garvangs bøker, men forfatteren har mer på hjertet. Jeg-fortelleren Muffe er ikke bare en observant tenåringsdetektiv, men har også velutviklet empati, er flink til å bli kjent med folk, og har (som forfatteren) en romslig og sympatisk omsorg for alle mennesker. I bok nr 2 tok det sosialdemokratiske omsorgsaspektet tidvis overhånd, men balansen er langt bedre i denne boka. At Muffe har en åpen holdning til ulike filer og familiemodeller er som det skal være, og både komikken og det ærlige alvoret er raust tilstede med originale kjærlighetsforviklinger for både Muffe og faren, og med en hyggelig, überhomofil kioskeier i en birolle.

Det muntlige, slangpregede østnorske språket er gjennomført og i særklasse. Forfatteren leser lydboka selv, noe som tilfører rike kvaliteter, og Språklig Samlings litteraturpris må da virkelig være innen rekkevidde snart! Og som om ikke dette var nok; det er litt for gutta her også: Muffe og faren er blant de få norske barnebokfigurer som har peiling på biler.

Adresseavisen, 6. april 2009

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: