barnasforfatterleksikon

Eventyrvaktmester

In Barneromaner, Høytlesningsbøker on 09.08.09 at 10:58

Klabert  ordner opp når Bukken Bruse trenger briller

Tor Åge Bringsværd
KLABERT
Ill. av Thore Hansen
Gyldendal

En fryd av ei bok, en kort enkel fabel som kan leses på ulike måter. Som enkel humor, men også som finurlig lek med kjente mønstre, inspirasjon til videre egendiktning, og til refleksjon om eventyrenes rolle.

«Shrek» er et av flere nye fiksjonsunivers hvor personene fra flere eventyr lever i samme verden. Parhestene bak Ruffen (med mer) introduserer et lignende eventyrland der sjarmtrollet Klabert er altmuligmann med ansvar for at alle eventyrene virker.

Klabert finner løsning når bukken Bruse sliter med øynene og når ulven til Rødhette mister  smaken på bestemor. Og hva skjer når trollet og prinsessen forelsker seg, og rømmer fra Askeladden og eventyret?

I de to første historiene er moralen at «The show must go on». En matlei ulv må gjøre sin rolle slik at barna får møte eventyrene slik de alltid har vært. Men når trollet og prinsessen ønsker seg noe annet, viser Klabert og Bringsværd at det er mulig å forandre seg, bryte mønstre og velge et annet liv. Derved har Bringsværd på ny bekreftet sin tese: at eventyrene ikke handler om «Det var en gang», men er evige fabler om «Her og nå», som vi kan lære av. Livsvisdom i det lille formatet, altså!

Adresseavisen, 16. februar 2009

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: