barnasforfatterleksikon

En knute av sorg, skam og skyld

In Ungdomsromaner on 09.08.09 at 11:28

Hva skjedde da Kris døde på nyttårsaften?

Tone Kjærnli
DEN MØRKE SIDEN AV MÅNEN
Cappelen Damm

Etterjulsvinteren, siste året på ungdomsskolen. Kim går rundt som en spent fjær, med sorg, skyldfølelse og en hemmelighet. Bestevennen Kris er død, og Kim kan ikke, vil ikke snakke med noen om det. Mens Kim jobber seg gjennom knuten av følelser får vi gradvis vite mer om hva som skjedde, inntil han selv våger å fortelle andre.

Tone Kjærnli er født 1954 og arbeider som lærer ved siden av skrivingen. Hun debuterte i 1991 med «Kysse, sa Heidi», som er gjenutgitt flere ganger. Hun er oversatt til dansk og tysk, og med denne boka er hun nominert til Uprisen.

Fra en side sett kan boka sees som en kavalkade over tema og mønster i nyere norske ungdomsbøker: våren i tiende, retrospektiv metode hvor forhistorien gradvis avdekkes, indre monolog, selvposisjonering gjennom distansering til typeklikkene i klassen, skilte foreldre som bihistorie, sitat fra søttitallsmusikk, erkjennelsen av at den lekreste jenta egentlig ikke har det varmeste hjertet (men at en oversett venn har potensiale for mer), og en hovedperson som er mistrodd, misforstått, desperat og ikkekommuniserende.

Og midt i alle disse sedvanlige sjangerkonvensjonene har Kjærnli lyktes med å skape nerve, nærhet og en følelse av alvor og nødvendighet. Kim har det vondt, og vi følger ham spent gjennom kaoset til knuten løsner og han kan komme videre i livet.

Adresseavisen, 7. april 2009

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: