barnasforfatterleksikon

Skattejakt verden rundt

In Barneromaner, Ungdomsromaner on 25.06.09 at 20:36

god norsk action, og amerikansk filminspirert serie

 Arne Svingen
ADRIANS ATLAS. 2
Gyldendal / Lydbokforlaget
(Lydboka leses av Yngve Berven)

Rick Riordan
THE 39 CLUES. BOK 1: KNOKKELLABYRINTEN
Oversatt av Torstein Bugge Høverstad
Egmont Serieforlaget

To serier hvor unge helter både er på leting etter noe(n), og samtidig blir jaget. I begge seriene brukes hele verden som lekeplass. Svingen har foreløpig ført oss til Berlin, Egypt, Bulgaria, Tyrkia, Mali og Ukraina. I 39 clues har vi foreløpig bare vært i USA og Paris, men her gjenstår ytterligere 9 bøker før alle 39 ledetråder er funnet og løst. Begge seriene gir også fint  innskutte kunnskaper om geografi og historie.

Serien om Amy og Dan Cahill som skal finne familieskatten er tydelig inspirert av filmer som Småspioner, Da Vinci-koden og National Treasure. Jakten er et kappløp mellom rivaliserende familiegrener, og her kommer lureri, koder, eksplosjoner og døden-nær som perler på en snor. Litt for hesblesende for meg, men sikkert spennende for noen. Serien skrives av ulike forfattere, og er et helt konsept med samlekort, nettside med koder og en filmversjon klar neste høst. Knokkellabyrinten i tittelen finnes i Paris’ undergrunn.

 Adrians atlas begynner når Adrian våkner alene hjemme i Oslo, og finner at foreldrene og søstera Beate er bortført. Adrian reiser overmodig ut i verden på leting, nesten uten spor. Her i bok 2 leter søsknene sammen etter foreldrene, og de kjenner også bakgrunnen: foreldrene er interpol-agenter som infiltrerer våpenhandel.  I begynnelsen er det en forvirret jakt på skygger, men etterhvert får skurkene ansikter.

Jegpersonen Adrian er Svingen på sitt mest karakteristiske: Han har en typete indre monolog med formuleringer på Varg Veum-nivå, og han tenker: på hvem han er og hva han kunne vært, på det å reise og møte andre, og på overlevelsesinstinkt, lagånd og familiebånd. Handlingen kan være brutal i partier, prøvelsene er store, prisen er høy, miljøskildringene er troverdige, og som action betraktet er dette av høy klasse.

(Adresseavisen, 11. mai 2009)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: