barnasforfatterleksikon

Mysterier i småbyen

In Fantasylitteratur, Ungdomsromaner on 25.06.09 at 21:06

God science-fiction gjør hverdagens utfordringer tydeligere: makt, moral, omsorg

 Michael Grant
GONE – FORSVUNNET
Oversatt av Torleif Sjøgren-Erichsen
Schibsted

Plutselig forsvinner alle voksne. Alle over 15 år blir borte. Og den lille byen i California er kapslet inne. Barna må løse en lang rekke akutte problemer, og utvikler et samfunn med trekk fra flere lignende «indre robinsonader». Dette er drivende god spenning på flere plan, og samtidig er det en fortelling til å bli klokere og modigere av.

Synsvinkelen ligger hos den uvillige helten Sam og hans venner: smarte Astrid og usikre Quinn. De må ta vare på de svake barna, lete etter forklaringer og veier ut, og utforske sine nye overnaturlige evner. Forklaringene på det treleddede mysteriet finnes kanskje på atomkraftverket, i fortidens relasjoner mellom menneskene, eller hos den demoniske stemmen nede i gruva. Samtidig har dette også trekk av en ’vanlig ungdomsbok’, med en psykologisk utviklingshistorie. De må konfrontere flere interne fiender blant barna, både simple bøller og mer avanserte manipulatorer, og håndtere både svik og kjærlighet seg i mellom.

Forfatteren sto sammen med sin kone bak serien Animorphs (1996-2001), men denne boka er hans debut i eget navn. «Gone» er den første av fem planlagte bøker. Skrivestilen er enkel og rett fram, med fin bruk av spenningskurver, og jeg blir ikke overrasket om det blir film eller tv-serie av dette. Oversettelsen er utmerket.

(Adresseavisen, 19.1.2009)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: