barnasforfatterleksikon

Fantastisk røverhistorie

In Fantasylitteratur, Ungdomsromaner on 25.06.09 at 20:54

debut med alkymi, mafiaintriger og vår helt: den edle tyven

Scott Lynch
LØGNEREN LOCKE LAMORA
Oversatt av Kyrre Haugen Bakke
Cappelen Damm

Tenk deg en blanding av Stikket, Butch Cassidy og Gudfaren. Locke Lamorr begynner som gategutt og tyvelærling, ved romanens er han byens dyktigste bedrager, og redder byen fra kaos og undergang. Og dette er den første av sju planlagte bøker.

Camorr er en bystat med kanaler og sjøfart, adel, mafia, trollmenn, gategutter, horer, mordere, og falske prester. Teknologisk sett er vi er muligens på 1400-tallet. Locke og hans tyvebande De Veloppdragne Kjøterne er angivelig middelmådige lommetyver, men leseren vet bedre: vi følger dem inn i grandiose forkledninger og bedrageri. Det er to hovedtråder i historien: deres bedrageriplan, og en brutal krig mellom mafiabosser, som de trekkes inn i. Det er intriger, lojalitetskonflikter, vold og magi. Dertil får vi i mellomkapitler rullet opp historien om Lockes oppvekst og røveropplæring.

Dette er fantasy, og det er trolig fantasy for ungdom. Men det er neppe for de yngste; til det er det for mange horehus, galger, lemlestelse og brutal død. Og litt for mange nær-døden-slåsskamper i Die Hard-stil. Sammenlignet med high fantasy er det få magiske gjenstander her, men den unge heltens livsløp, læretid og unike ferdigheter er typisk for fantasysjangeren; slik Batman, til tross for manglende superkrefter, er like mye superhelt som Spiderman.

Lynch er debutant, født 1978, og har bakgrunn fra rollespill. Det kan man forstå; det er lagt mye arbeid i å konstruere byen, landskapet  og byens historie og samfunnsstruktur. Oversetteren har gjort en flott jobb med alle utfordringene fra forfatterens skaperglede og formuleringskunst. Filmplanene er i boks, og dette har alle forutsetninger for å bli en suksess!

(Adresseavisen, 27.4.2009)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: