barnasforfatterleksikon

Det farlige internettet

In Barneromaner, Ungdomsromaner on 25.06.09 at 21:09

Levende fortalt om fæl nettmobbing og nifs nettflørting

Janna Aasebø Johnsen
KK GID
Cappelen Damm

May B. Lund
NYEVENNER.COM
Cappelen Damm

Det er vanlig at voksne bruker «ungdommens språk» for å veilede om nye, farlige trender. Filmen «Himmel og helvete» (1969) er legendarisk for sitt skremmebilde av narkotika. Disse to bøkene kan altså oppfattes som siste etappe i en lang tradisjon. Men de kan også leses som forholdsvis teknologi-uavhengige skildringer: jenters bitre utfrysing av hverandre, og jente som lever farlig med hemmelig, kriminell kjæreste.

I KK GID opplever Vibeke (14) den gamle historien om primadonnavenninnen som vender seg bort, og ikke kan unne Vibeke suksess i skolerevyen. Nettsider brukes både for å sjikanere Vibeke, og for å få henne selv til å virke som en mobber. Janna Aa Johnsen er lærer og debutant, og lykkes godt både med å gjengi en autentisk generasjonsslang og -mentalitet, og å integrere voksenrådene om hvordan man bør møte sjikane og nettmobbing. (KK GID er sms-språk for Kjempe-Kjempe Glad I Deg, bare så det er sagt)

Annette (17) i Lunds bok er en grå mus som bråmodner når hun via nettstedet nyevenner.com blir kjæreste med Rashid på 19. Det viser seg at Rashid har mel i posen, svært urent mel. Annette får svi for sin naivitet, som hevn leker hun detektiv sammen med to venninner. Hovedvekten ligger på actionintrigen, og lesernes interesse blir neppe mindre av de nokså direkte sexscenene. Et minus ved boka er at forfatteren flere steder er ironisk overfor sin egen hovedperson.

(Adresseavisen, 26.1.2009)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: