barnasforfatterleksikon

Slitesterke seriebøker

In Bildebøker on 23.06.09 at 22:35

Regleform, lek, læring og gjenkjennelse er suksessfaktorer for de yngste

Tor Åge Bringsværd og Tina Soli
NÅR TO VIL KLE SER UT
Gyldendal

Iben Sandemose
FIAT OG FARMOR PÅ HONOLULU
Cappelen Damm

Ingunn Aamodt
PULVERHEKSA OG KROKODILLEN
Omnipax

De siste årene har vi fått flere fine norske bokserier for de minste, i det småformatet som er et kjært grenseland mellom pekeboka og billedboka i fullformat. På samme måte som voksne følger sine helter i krimbøker og serieromaner har også barn glede av å møte samme figurer igjen og igjen. Helt til far og mor blir trette av å lese.

Bringsværd og Soli har laget 12 bøker om «Når to..» gjør noe sammen. Bøkene har en regleform hvor Berte enten leker med bestevennen, eller en forelder. I forestillingsleken setter de to alle mulige dyr inn i den situasjonen de holder på med. Hva skjer når to frosker kler seg ut? Enn elefanter? (De blir selvsagt dumbo-jet). Mye av magien i disse bøkene ligger i samspillet mellom voksen og barn som leser sammen, og hvordan fabuleringen utvikles videre.

Sandemoses bøker om Fiat har tydelig opphav i forfatterens egen bestemorrolle. Men hun har lyktes med å samtidig både alminneliggjøre og underliggjøre hverdagseventyrene og samspillet mellom liten og stor. Her i den sjette boka er farmor på jakt etter det perfekte huset.

Bøkene om Pulverheksa har en enkel, naiv stil i bilder og fortelling: ting skjer i rekkefølge, alle har tydelige roller, og alle er snille med hverandre. I denne sjuende boka samarbeider alle for at krokodillen skal tirves i Pulverskogen om vinteren.

For at en bokserie skal bli en suksess må hovedpersonen være så fleksibel at hun/han kan opptre i stadig nye situasjoner. Bøkene må inneholde både læring, lek, identifikasjon. I tillegg bør de ha en klar visuell identitet og en viss regelmessighet. Vi som ønsker at mange barn skal bli lest for er ekstra glade når serier lykkes, slik som disse tre.

(Adresseavisen, 15.6.2009)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: